Koper anyżowy, czyli fenkuł, jak sama nazwa wskazuje, jest rośliną rosnącą na wybrzeżach basenu Morza Śródziemnego. Jest to odporne, wieloletnie zioło o żółtych kwiatach i pierzastych liściach. Na Sycylii rośnie go pod dostatkiem, dlatego dziś pokażę Ci koper włoski pochodzący z podnóża Etny, która ostatnio jest dość wybuchowa.
Jedzenie nasion kopru włoskiego również może spowodować kilka mniejszych lub większych eksplozji w jelitach. Bulwy anyżu zawierają dużo błonnika, co w połączeniu z bardzo niskim indeksem glikemicznym sprawia, że koper włoski jest wielkim sprzymierzeńcem osób na diecie.
Ale ten odcinek nie jest tylko dla osób mających problemy gastrologiczne.
Zapraszam Cię po więcej w dzisiejszym odcinku.
Autorka:
Monika Ziomkowska – Malec
Moja Mandala
Jeśli zainteresował cię temat roślin i ziół egzotycznych, zapraszam do obejrzenia innych nagrań:
Funkcja trackback/Funkcja pingback