Serdecznie zapraszam na kolejny film z serii „Podróże w Naturze” – w których dzielę się z Tobą informacjami i ciekawostkami o roślinach i ziołach tych egzotycznych i tych bliskich naszemu sercu często rosnących pod oknem, na łące czy w lesie.

Dzisiaj odkryjemy kilka ciekawych informacji na temat kasztana jadalnego.

Kasztan jadalny, wbrew pierwszemu skojarzeniu, nie ma nic wspólnego ze znanym nam i powszechnym w Polsce kasztanowcem zwyczajnym. Ta brązowa perła jest źródłem witaminy C, A oraz witaminy z grupy B. Zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, wapń, żelazo oraz potas, zatem wspomaga układ odpornościowy, nerwowy oraz pokarmowy.

Niestety, te kasztanki wolą cieplejsze klimaty. Nic dziwnego więc, że są tak uwielbiane we Włoszech.

Jeśli chcesz zobaczyć, jak wyglądają, czym się różnią od kasztanów, które znasz z Polski, obejrzyj dzisiejszy i kolejny odcinek.

Ciao, ze słonecznej Sycylii! Do zobaczenia za tydzień.

Autorka:
Monika Ziomkowska – Malec
Moja Mandala


Jeśli zainteresował cię temat roślin i ziół egzotycznych, zapraszam do obejrzenia innych nagrań: