Serdecznie zapraszam na kolejny film z serii „Podróże w Naturze” – w których dzielę się z Tobą informacjami i ciekawostkami o roślinach i ziołach tych egzotycznych i tych bliskich naszemu sercu często rosnących pod oknem, na łące czy w lesie.

Witajcie moi mili. Tym razem „Podróże w Naturze”, w których dzielę się z Tobą informacjami i ciekawostkami o roślinach i ziołach, nagrywam dla Was z zakątka na świecie zwanym Pantalica na Sycylii.

W tym cudownym miejscu natknęłam się na roślinę o tajemniczej nazwie karob, znaną również jako mączka chleba świętojańskiego lub guma karobowa, a w Polsce znajdziesz ją pod nazwą szarańczyna strąkowa.

Stanowi zdrową alternatywę dla kakao i czekolady i jest świetnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z celiakią i alergiami pokarmowymi. Karob ma delikatny, słodki, karmelowy smak, w przeciwieństwie do wytrawnego i lekko gorzkiego w smaku kakao. Myślę, że ci, którzy mają często ochotę na słodycze, będą bardzo wdzięczni Matce Naturze.

Mam dla Was jeszcze jedną ciekawostkę: co ma wspólnego karob z karatami?

Dowiecie się tego w dzisiejszym odcinku. Oglądaj do końca!

Autorka:
Monika Ziomkowska – Malec
Moja Mandala

Jeśli zainteresował cię temat roślin i ziół egzotycznych, zapraszam do obejrzenia innych nagrań: