W starożytnych tekstach ajurwedyjskich znajdziemy podział całego roku na sześć pór: przedwiośnie (luty, marzec), wiosna (kwiecień, maj), wczesne lato (czerwiec, lipiec), późne lato (sierpień, wrzesień), jesień (październik, listopad), zima (grudzień i styczeń).

Zgodnie z zasadami ajurwedy rytmy naszego ciała i umysłu odpowiadają rytmom przyrody. Metody przystosowania się do ich zmian pór, ajurweda nazywa regułami zachowania się na różne pory roku czyli Ritucharya.

Wszelkie okresy przejściowe (ostatni i pierwszy tydzień danej pory roku) są najbardziej newralgicznymi momentami – właśnie wtedy to organizm jest najbardziej rozstrojony i podatny na wszelkie zachwiania równowagi. Zbliża się właśnie jeden z tych chwiejnych okresów – czas przesilenia wiosennego.

Noce i dni są jednakowej długości; słońce zaczyna świecić mocniej uwalniając ziemię ze śniegu.

W przyrodzie dominuje wilgoć i energia kapha.

➡️ Również w ludzkim organizmie, wskutek spożywania wysokoenergetycznych, tłustych i słodkich pokarmów w zimie, gromadzi się dużo kaphy.
➡️ Kapha krąży w ciele i prowadzi do zakłóceń, przede wszystkim trawiennych, prowadząc do tzw. wiosennego zmęczenia.
➡️ Syndrom wiosennego zmęczenia trwa zwykle od 2 do 4 tygodni i w tym czasie nasz organizm przyzwyczaja się do zmian zachodzących w klimacie oraz walczy ze spadkiem odporności.
➡️ Niedobory witamin i soli mineralnych są często jednym z głównych powodów intensywnego odczuwania skutków przesilenia wiosennego.
➡️ Do objawów przesilenia wiosennego, jakie możesz zaobserwować należą: rozdrażnienie i niepokój, bóle stawowe, nadmierna senność lub odwrotnie – problem z zaśnięciem, zmęczenie i osłabienie, zmienny nastrój. Jeśli jesteś wrażliwa na zmiany ciśnienia atmosferycznego, dochodzą do tego bóle głowy, ospałość i dekoncentracja.

Przygotuj się zawczasu na syndrom przesilenia wiosennego, wzmocnij swoją odporność:

▪ idź za radą przodków i zafunduj sobie kilkudniowe oczyszczenie (głodówka bądź kuracje oczyszczające zgodne z potrzebą określonego typu psychosomatycznego) lub przynajmniej dietę anty – kapha.
▪ skorzystaj z darów natury – sezonowych lekkich, ostrych lub cierpkich wiosennych produktów, które naturalnie podkręcą metabolizm i wspomogą oczyszczanie np. listki brzozy, młode listki mniszka czy pokrzywy.
▪ pij ciepłą wody z miodem każdego ranka – redukuje śluz i stymuluje procesy trawienne.
▪ ćwicz codziennie, szczególnie zalecana jest poranna aktywność dająca energię na cały dzień.
▪ gorące kąpiele i suche masaże uwalniają zalegającą w tkankach kaphę – praktykuj automasaż każdego dnia.
▪ płukaj gardło, usta i nos, nakładaj również ziołowe maseczki.
▪ ubieraj jasne, radosne odcienie złota, żółci, pomarańczowego i czerwieni
▪ używaj zapachów słodko-ostrych, takich jak kamfora, cynamon, szałwia, tymianek, cedr lub kadzidło.

Więcej porad jak budować odporność znajdziesz w książce „Odporność z perspektywy ajurwedyjskiej i zachodniej. 100 kroków do pełni zdrowia”.

Autorka:
Monika Ptak-Korbacz
Ajurweda dla zdrowia