Początek marca to czas kiedy porządkujemy kuchnię i spiżarnię po zimie, przed nadejściem wiosny. Aby przygotować swoją przestrzeń wewnętrzną i zewnętrzną na wiosnę i poprzedzający wiosnę proces oczyszczania, odświeżamy nasze półki i wykorzystujemy ostatnie zimowe przetwory.

Wykorzystujemy produkty zgromadzone na zimę, ostatnie słoiki kiszonek, ale też duże odmiany fasolek, które idealnie sprawdzają się w okresie zimy, ale latem i wiosną sięgamy już po świeże i mniejsze odmiany strąków.

Poniższy przepis jest skonstruowany pod kątem porządkowania spiżarni, ale też jest bardzo prosty w konstrukcji.

  • To właśnie teraz nasze układy trawienne najbardziej potrzebują prostoty w pożywieniu.
  • Po zimie nasze instrumenty trawienne potrzebują odpocząć.
  • Pojawia się również ochota na świeże, zielone warzywa, które jeszcze nie zdążyły wyrosnąć.

Z pomocą tutaj przychodzą doniczkowe zioła, które doskonale zaspokajają ochotę na coś świeżego, pełnego prany. Zasadzone w połowie lutego sadzonki świeżych ziół, w marcu będą cieszyć nie tylko oko, ale i podniebienie oraz z uwagi na właściwości – układ trawienny.

BIAŁA FASOLA PO PROWANSALSKU

▪ 1 szklanka namoczonej przez noc fasoli Jaś
▪ 1 por lub czerwona cebula
▪ 1 słoik 200 ml kiszonych pomidorów (lub Passata pomidorowa)
▪ 4 ząbki czosnku
▪ 4 liście laurowe
▪ 4 ziela angielskie
▪ Garść świeżej bazylii
▪ Gałązka rozmarynu
▪ Mała garść liści estragonu
▪ 1 łyżeczka świeżych liści tymianku
▪ Szczypta asafetydy
▪ Sól himalajska
▪ 1 łyżka masła klarowanego

1️⃣ Namoczoną na noc fasolę odcedzić z wody i zalać nową, gotować pod przykryciem wraz z asafetydą, 2 liśćmi laurowymi, 2 szt. ziela angielskiego i zieloną częścią pora. Gotuj fasolę ok 1,5 h – 2 h aż będzie dobrze miękka (nie może być al dente, powinna być bardzo łatwa do rozgniecenia widelcem).

2️⃣ Kiedy fasola będzie gotowa pokrój drobno czosnek i por w jednolite paski poprzeczne.

3️⃣ Rozgrzej szeroki rondel lub patelnię z grubszym dnem.

4️⃣ Na rozgrzane naczynie dodaj masło klarowane. Rozgrzej je.

5️⃣ Dodaj 2 ziela angielskie, 4 szt pieprzu czarnego, 2 liście laurowe

6️⃣ Po chwili dodaj czosnek i por lub czerwoną cebulę pokrojoną w piórka – przemieszaj delikatnie.

7️⃣ Kiedy czosnek wyda delikatny zapach i por delikatnie się zeszkli, dodaj fasolę bez wody, zioła i kiszone pomidory.

8️⃣ Posól ok 0,5 łyżeczki i gotuj pod przykryciem ok 3 minut.

Podawaj z ryżem basmati lub ulubionym makaronem.

  • Dla Vaty z problemami trawiennym proponuję zamiast fasoli Jaś ugotować fasolkę mung lub soczewicę czerwoną po uprzednim namoczeniu. Moczenie strąków sprawia, że substancje wzdymające pozostają w wodzie. Namoczone i dobrze ugotowane strąki będą łatwiej trawione i przyswajane. Dobrze jest dodać plaster imbiru i szczyptę kurkumy z pieprzem dodatkowo do gotowania strąków dla Vaty.
  • Dla Pitty lepsza będzie Passata pomidorowa ze słodkich pomidorów.
  • Dla Kaphy proponuję na etapie dodawania czosnku dodać troszkę świeżej chilli. I podawać z niewielką ilością ryżu czy makaronu.

Autorka: Danusia Rondzisty-Pietrzak
Sztuka Trawienia