Miód jest jednym z najcenniejszych darów natury. Jest skarbnicą makroelementów, witamin z grupy B oraz A i C. Miód jest produktem o zróżnicowanym składzie chemicznym, może zawierać ok. 300 substancji chemicznych.

Właściwości miodów nie są identyczne zależy to od gatunku roślin, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź, sposobu pozyskania, pochodzenia geograficznego i sposobu przechowywania.

  • Wszystkie miody mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Polskie miody mają zróżnicowane działanie przeciwbakteryjne. Są zdolne do hamowania wzrostu ponad 60 szczepów bakterii.
  • Pochodzący z Nowej Zelandii miód manuka ma najsilniejsze działanie spośród wszystkich miodów, stosuje się go w leczeniu infekcji lekoopornych. Posiada też właściwości przeciwwirusowe wobec wirusa grypy i ospy wietrznej.

Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje miodów:
▪ nektarowy,
▪ spadziowy
▪ i nektarowo-spadziowy.

Najbardziej polecam miody ciemne, gryczane, spadziowe, wrzosowe. Charakteryzują się zwiększoną zawartością związków odpowiedzialnych za właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne.

Pyłek kwiatowy obfituje w witaminy, mikroelementy, enzymy i białka.

Wzmacnia i pomaga zapobiegać infekcjom. Oczyszcza organizm z toksyn (ama), wspomaga pracę układu nerwowego, trawiennego i podnosi odporność. Używam pyłku kwiatowego od jesieni do wiosny. To trudny czas dla organizmu, spada jego odporność, więc warto zadbać o naturalne wsparcie.

Pyłek kwiatowy i miód są lepsze od antybiotyków, które w prawdzie wybijają bakterie chorobotwórcze, ale jednocześnie niszczą florę bakteryjną, która stoi na straży naszego zdrowia.

Dziś pokażę Ci przepis na napój wzmacniający odporność i wspomagający oczyszczanie organizmu.

Picia napoju z pyłku kwiatowego i miodu szczególnie pilnuję na miesiąc przed ajurwedyjskim oczyszczaniem. To ważny czas, czas oczyszczania jelit i wątroby. Aby oczyszczanie było efektywne, warto je wspomóc tym napojem.

Poranny napój z pyłkiem kwiatowym i miodem.


▪ 1 łyżeczka do 1 łyżki pyłku kwiatowego
▪ 1 łyżeczka miodu
▪ ½ szklanki letniej wody
▪ sok z cytryny (od kilku kropli do 1 łyżeczki)

Przygotowanie:
☑ Wieczorem – dodaj ¼ szklanki letniej wody, pyłek kwiatowy i miód. Zamieszaj, przykryj spodkiem i pozostaw na noc.
☑ Rano – dolej ciepłą wodę (tak aby była ½ szklanki), dodaj sok z cytryny.

Pij codziennie rano na czczo, lekko ciepły, przez 1-2 miesiące.

Didaskalia do przepisu 🙂


🌱 Użyj ciepłej wody, nie wrzątku (max 45 stopni)
🌱 Zacznij przygotowania napoju od 1 łyżeczki pyłku kwiatowego i stopniowo zwiększaj jego ilość.
🌱 Soku z cytryny użyj tyle ile potrzebujesz, aby uzyskać smak napoju, który będzie Ci odpowiadał.
🌱 Do nakładania i mieszania miodu nie używaj metalowej łyżeczki.

Ze względu na dużą zawartość białka pyłek kwiatowy może podnosić doszę Pitta. Dodatkowo miód i sok z cytryny też ją podnoszą, więc jeśli poczujesz dyskomfort ze strony układu trawiennego (zgaga, pieczenie w żołądku lub przełyku), użyj tylko 1 łyżeczki pyłku kwiatowego, niewielkiej ilości miodu i soku z cytryny.

Pyłek kwiatowy ma wiele zalet, już pisałam o nich. Jest jeszcze jedna, która akurat dla mnie (osoby mającej dużo Kaphy) jest cenna, to zapach. Pyłek kwiatowy pachnie jak kwiecista łąka.
Nieodmiennie zachwyca mnie to gdy wchodzę rano do kuchni, podnoszę spodek, który położyłam na szklance z wodą i pyłkiem … i czuję zapach letniej łąki.

Autorka:

Renata Karoń-Słomczyńska
blog CookAyurveda