Witam Cię dzisiaj w moim ogrodzie. W dzisiejszym odcinku chciałabym przedstawić Ci owoc, którym delektuję się kilka razy do roku. Jest nim opuncja z rodziny kaktusowatych. Z pewnością natkniesz się na nią podczas wakacyjnych podróży do Turcji, Grecji czy południowych Włoch.

Ten owoc, którego kolor może być od żółtego do krwistoczerwonego, jest uważany za lekarstwo na wiele dolegliwości, takich jak otyłość, wysoki poziom cholesterolu, astma lub niektóre nowotwory, takie jak białaczka, rak szyjki macicy lub jajników. Ale to nie wszystko – opuncja jest również używana do łagodzenia przysłowiowego kaca….

Warto więc się nimi zainteresować, ale zanim zaczniesz zbierać gorliwie owoce opuncji, 😂 obejrzyj ten film. To może uchronić Cię przed większym bólem niż sam poranny kac.

Zobacz dzisiejszy odcinek. W nim dowiesz się, jak nie zrobić sobie krzywdy. Obiecuję nie będę odradzać wieczornych la fiest 🥳 Ciao!

Autorka:
Monika Ziomkowska – Malec
Moja Mandala

Jeśli zainteresował cię temat roślin i ziół egzotycznych, zapraszam do obejrzenia innych nagrań: