ZIELONE WARZYWA – BOGATE ŹRÓDŁO WITAMIN I MIKROELEMENTÓW… czy korzystasz z ich niezwykłych właściwości?

Czasami zadaję sobie pytanie, czy zawsze z zielonym było nam (ludziom) po drodze i do smaku?. I jak daleko sięga moja pamięć, to przypominają mi się migawki z dzieciństwa, kiedy przygryzałam źdźbła trawy sprawdzając, co jest w nich tak smacznego, że tak chętnie i w skupieniu zajada się nią krowa i dlaczego pies od czasu do czasu ją naśladuje. 🙂 

Dla naszych czworonożnych przyjaciół to źródło wielu witamin, ale też i posiłek a właściwie główne danie z menu (dla krowy) i cudowny lek na odrobaczanie dla domowych pupili.

Smak trawy jest gorzki, podobnie jak smak większości zielonych, liściastych warzyw – a ten smak właśnie działa oczyszczająco i wysuszająco, wzmaga apetyt i obniża temperaturę, zabija robaki, uwalnia od ropy, toksyn i wydzielin. Gorzki smak zaostrza doszę Vata, a zmniejsza doszę Pitta i Kapha.

Czym są: goryczka, zapach i aromat w warzywach?– to są polifenole ,(organiczne związki chemiczne, wykazujące intensywne działanie antyoksydacyjne), które pasują do naszych genów jak idealny klucz do zamka – to tak w telegraficznym skrócie o zaletach i walorach zielonego. Ale zalet zielonych warzyw jest o wiele więcej, pytanie czy potrafimy to docenić i zrozumieć. Mają wiele witamin z grupy C i B, żelazo, magnez, wapń … Zrób z tym co chcesz 🙂 .

Polecam zielone warzywa na surowo (natka pietruszki jest dla mnie takim „must have” na kanapce, rukola, szczypiorek, kolendra, bazylia; gotowane (szparagi zielone, bób), w pysznych sokach czy koktajlach (szpinak, jarmuż, awokado, ale także mięta, pokrzywa).

Przygotowałam dla Was kilka takich przepisów na zielone warzywne koktajle – łączę je często z owocami, by nadać im trochę przyjemniejszego słodko- kwaśnego smaku. Smakują naprawdę dobrze.

1.ZIELONY KOKTAJL z mango lub ananasem (z mango – idealny na diecie oczyszczającej)

Składniki:

1,5 szklanki liści szpinaku, pół szklanki liści kolendry lub pietruszki, 1 mango, pół awokado, pół ananasa, 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Zmiksować szpinak, kolendrę i wodę. Następnie dodać owoce.

2.ZIELONY KOKTAJL ze szpinakiem wodą kokosową i brzoskwiniami:

Składniki:

2 szklanki liści szpinaku, 1 szklanka mleka lub kefiru lub wody kokosowej lub zwykłej wody), 2 szklanki winogron, 2 brzoskwinie

Sposób przygotowania:

Zmiksować szpinak z wodą. Następnie dodać owoce i znów zmiksować. Można dodać 1 łyżkę miodu.

3.ZIELONY KOKTAJL z jabłkiem lub bananem:

Składniki:

2 garście szpinaku, 1 awokado, 2 banany, 2 jabłka, sok z cytryny, 2 szklanki wody (lub mniej, jeśli wolisz gęstszy), po 2 łyżki otrębów i siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Do blendera wlać wodę, dodać szpinak, i resztę składników, można dodać 1 łyżkę lub 1 łyżeczkę miodu.

4.ZIELONY KOKTAJL z selera naciowego, szpinaku lub pokrzywy i kiwi

Składniki:

1 łodyga selera naciowego obranego z włókien, garść szpinaku lub pokrzywy, 1-2 dojrzałe kiwi, 1 łyżka otrębów, Kefir lub mleko jeśli ze szpinakiem lub 2 szklanki wody jeśli z pokrzywą

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Pić zaraz po przygotowaniu

5.ZIELONY KOKTAJL z sałaty i gruszką

Składniki:

2 szklanki liści sałaty (może być rzymska, może być masłowa, może być i jarmuż), 1 gruszka, 2 łyżki miodu, 2 szklanki woda – jeśli lubisz rzadszą konsystencję dodaj więcej wody

Sposób przygotowania:

Zmiksować liście sałaty, dodać gruszę obraną ze skórki oraz miód. Zmiksować, ewentualnie rozrzedzić dolewając wody

6. ZIELONY KOKTAJL ze spiruliną

Jest odżywczy i orzeźwiający. Polecany osobom z anemią, ponieważ spirulina zawiera sporo żelaza.

Składniki:

3 dojrzałe banany, 2 kiwi, 1 łyżka spiruliny (sproszkowanych alg morskich), 5-6 listków świeżej mięty, ¾ szklanki wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować w blenderze razem z miętą, spiruliną i wodą.

7.KOKTAJL JARMUŻOWY Z MANDARYNKĄ, pyszna bomba witaminowa

Składniki: 1 garść jarmużu, 1 banan, 2 mandarynki, sok pomarańczowy lub, 1szk. Wody lub więcej jeśli chce się uzyskać rzadszy koktajl

Sposób przygotowania:

Banana i mandarynki obieramy, dzielimy na części i wrzucamy do blendera. Dodajemy umyte listki jarmużu (bez twardych części/żyłek). Miksujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty dolewamy sok pomarańczowy lub wody tak by go rozrzedzić.

8. ORZEŹWIAJĄCY ZIELONY KOKTAJL z liśćmi rzodkiewki i bazylią

Był już jarmuż, był i szpinak, ale liści rzodkiewki jeszcze nie … 🙂 Koktajl bardzo lekki, orzeźwiający, aromatyczny no i pięknie zielony

Składniki:

pęczek liści rzodkiewki, garść listków świeżej bazylii, 1 jabłko, 1 mały ogórek zielony, pół szklanki soku z pomarańczy, pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Jabłko, ogórek obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Listki rzodkiewki dokładnie umyć, obrać z gałązek. Wszystkie składniki umieścić w blenderze , zmiksować.

9. ZIELONE SMOOTHIE z awokado i kiwi

Składniki: 1 awokado, mocno dojrzałe , 4 kiwi 4 łyżki soku z limonki, 1/4 szklanki mleka sojowego/ migdałowego/ kokosowe lub soku owocowego , 2 łyżki miodu, płynnego, wody wedle uznania dodać jeśli za gęsty

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smak zielonego koktajlu doprawiaj miodem, cytryną, imbirem, kurkumą, cynamonem.

CIEKAWOSTKI I WSKAZÓWKI:

➡️ Aby zwiększyć przyswajalność żelaza, najlepiej zmiksować bogate w nie produkty, takie jak natka pietruszki czy szpinak z produktami o dużej zawartości witaminy C, takimi jak cytrusy. Jeśli decydujemy się na użycie szpinaku, do koktajlu warto dodać jakieś źródło białka. Wynika to z faktu, że kwas szczawiowy zawarty w szpinaku skutecznie utrudnia wchłanianie się wapnia, powinniśmy więc wlać do koktajlu nieco mleka lub kefiru.

➡️Do koktajli warto dodawać też kurkumę, bo jest naprawdę zdrowa. Jeśli jej dodajesz, koniecznie łącz ją z porcją czarnego pieprzu w koktajlu. Ten duet zwiększy absorpcję kurkumy przez nasz organizm. To wynik działania piperyny na substancje zawarte w kurkumie.

➡️ Koktajl z zielonych warzyw czy owoców nie powinien być długo przechowywany. Jeśli długo przechowujemy go w lodówce, traci wartości odżywcze. Dlatego pijmy zielone koktajle od razu po przygotowaniu

Smacznego zielonego 🙂

Autorka:
Justyna Wojciechowska
Ajurweda – Strefa Harmonii „Just Be”