Przejście z ciepłej do chłodnej i wietrznej pogody zaburza wszystkie trzy bioenergie. Jest to najbardziej newralgiczny moment  dla naszego ciała w ciągu całego roku, dlatego też ajurweda zaleca konkretne działania, tak, by przejść ten okres w możliwie jak najlepszej formie.

Przede wszystkim należy dążyć do zredukowania w organizmie zgromadzonej przez całe lato gorącej energii pitta. Nadmiar ten charakteryzuje często „wypalenie” fizyczne, brak energii i apatia a ze strony układu pokarmowego często występująca w tym okresie nadkwaśność i zgaga. 

Warto zatem spożywać więcej produktów o gorzkim i wychładzającym działaniu (np. sałat, jarmużu, botwiny); dobrze jest także poddać się kuracji oczyszczającej jelito cienkie. Przeciwwskazane są pokarmy ciężkostrawne, wymagające wyprodukowania dużej ilości kwasu żołądkowego a tym samym wzmagające pittę oraz stymulanty takie jak kawa, herbata i alkohol. Powinno się natomiast pić dużo ziołowych ostrych lub cierpkich herbat, robionych np. ze świeżego imbiru, cynamonu, hibiskusa czy kopru włoskiego. 

Ajurweda zaleca zaczynać wcześnie rano, kiedy jest jeszcze cicho i spokojnie – ten spokój przeniesie się na całą aktywność dnia. Poranna praktyka jogi lub innej formy ćwiczeń uwzględniającej skręty i pozycje wyginające nie pozwoli na poranny wzrost vaty i przygotuje do mocniejszej i częstszej praktyki w okresie zimowym. Szybkie masaże sezamowym olejem również spacyfikują wzrastającą bioenergię vata. Jesień to doskonała pora na masaż rozciągający, wyciszający nadmierną aktywność i redukujący powstałe niedotlenienia mięśni. Słuchanie głośnej, energetyzującej muzyki czy żwawe ćwiczenia fizyczne stymulują energię vata, zatem należy unikać. 

Obniżonej aktywności fizycznej, co nie znaczy, że zupełnej z niej rezygnacji, sprzyjają długie wieczory i deszczowa pogoda – ten czas warto wykorzystać na medytację czy jakąkolwiek formę samokształcenia. Kolory odpowiednie na te pory roku to blade odcienie czerwieni, złota, pomarańczu, bieli lub zieleni. Idealnymi zapachami są słodkie i uspokajające olejki z drzewa sandałowego, róży, trawy cytrynowej, lotosu, gardenii, irysa i wiciokrzewu. 

Oczywiście jesień to także pora najczęstszych zachorowań. Ogromną rolę gra zatem profilaktyka – zapobieganie chorobom poprzez wzmacnianie odporności to główne zalecenie ajurwedy. Lekkostrawna dieta, obfitująca w naturalne, zdrowe produkty przygotowane na ciepło pomogą w utrzymaniu właściwej odporności; przeciwnie duża ilość nabiału, słodyczy, mięsa, produktów pszenicznych i smażonych. 

Spośród naturalnych substancji działających na korzyść dla naszego układu immunologicznego warto wymienić popularną witaminę C, której o tej porze roku jest pod dostatkiem. Można ją znaleźć min. w zielonych i czerwonych warzywach, owocach cytrusowych, aronii, czarnej porzeczce, kapuście, żurawinie.  Należy również zadbać o odpowiednią dawkę ciepłych płynów, usprawniających przepływ substancji w kanałach ciała i utrzymujących odpowiednie nawodnienie organizmu.

Autorka:
Monika Ptak – Korbacz
Moja Mandala

Najnowsze wpisy na blogu: