Garam masala to mieszanka przypraw o aromacie słodkim i korzennym stosowana szeroko w kuchni ajurwedyjskiej i indyjskiej.

Mieszanki tej używa się pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem. Świetnie nadaje się też do doprawiania dań świątecznych.

Smacznego!

Składniki:

  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki kolendry
  • 1 łyżka kory cynamonu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 skórka z gałki muszkatołowej jati phala (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu lub 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie:

  • Przyprawy uprażyć na patelni na małym ogniu przez 5-10 min, aż zaczną wydzielać aromat (poza sypanym kardamonem, jeśli go używamy).
  • Przesypać na talerz do ostudzenia.
  • Zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 miesięcy.

Smacznego!

Autorka:
Aleksandra Walus
Ajurweda i Joga Aleksandra Walus

Najnowsze wpisy na blogu: