Garam masala to mieszanka przypraw o aromacie słodkim i korzennym stosowana szeroko w kuchni ajurwedyjskiej i indyjskiej.
Mieszanki tej używa się pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem. Świetnie nadaje się też do doprawiania dań świątecznych.
Smacznego!
Składniki:
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 2 łyżki kolendry
- 1 łyżka kory cynamonu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 skórka z gałki muszkatołowej jati phala (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu lub 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Przygotowanie:
- Przyprawy uprażyć na patelni na małym ogniu przez 5-10 min, aż zaczną wydzielać aromat (poza sypanym kardamonem, jeśli go używamy).
- Przesypać na talerz do ostudzenia.
- Zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 miesięcy.
Smacznego!
Autorka:
Aleksandra Walus
Ajurweda i Joga Aleksandra Walus
Najnowsze komentarze