Zimno, ciemno za oknem? Otul się i doładuj ciepłym, aromatycznym kakao z afrodyzjakami.

Takie kakao to bardzo dobra alternatywa dla kawy, dla słodyczy, dla przedpołudniowej przekąski, dla Ciebie i Partnera.

☕️Najlepsza opcja to kakao na świeżym, organicznym pełnotłustym mleku. Pamiętaj, że wg ajurwedy mleko odmładza układ rozrodczy więc z niego nie rezygnuj, jeśli nie musisz. Ale jeśli nie tolerujesz laktozy, to alternatywą jest mleko migdałowe – najlepiej zrobione samodzielnie, niesłodzone.

Wszystkie podane przyprawy to afrodyzjaki w ajurwedzie czyli korzystnie wpływają na Twój układ rodny.

☕️ Kardamon i cynamon – niwelują śluzotwórcze działanie mleka. To znaczy: nie będziesz mieć kataru i śluzu w gardle/zatokach dzięki temu. To przyprawy, które wprawiają w dobre samopoczucie.
☕️ Gałka muszkatołowa i imbir – rozgrzewają, pobudzają aktywność seksualną, dodają energii, bo podnoszą ciśnienie krwi👩❤️👨
☕️ Kakao – zawiera żelazo, które każda kobieta powinna naturalnie suplementować z powodu:
a) comiesięcznej utraty krwi
b) budowania odpowiednich zapasów żelaza, przygotowując się do ciąży, by uniknąć anemii.

Po za tym czekolada to bardzo silny, kobiecy afrodyzjak 😉 Obniża stres, wprawia w dobry nastrój i podnosi libido 👩❤️👨

☕️Co ważne: wszystkie te przyprawy z powodu swoich właściwości rozgrzewających nie są wskazane dla ciężarnych! oraz dla osób ze stanami zapalnymi, typu: nadciśnienie, wrzody, zgaga, zakwaszenie organizmu, refluks, problemy skórne, wrzody czy hemoroidy.

Woda jest potrzebna by mleko było lżejsze do strawienia.

Co potrzebujesz:

  • Garnek o grubym dnie
  • Łyżeczka masła klarowanego
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta imbiru
  • 2 łyżeczki surowego kakao (do gotowania, nie instant)
  • Szklanka pełnotłustego mleka bio
  • Pół szklanki gorącej, przegotowanej wody

Przygotowanie:

  • W garnku rozpuść masło.
  • Wsyp przyprawy (kardamon, cynamon, imbir, gałka). Podgrzej je delikatnie.
  • Wlej mleko, wodę. Dodaj kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Zagotuj a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  • Pij ciepłe.

Wskazówki:

Możesz dodać cukru trzcinowego lub gdy kakao lekko ostygnie ulubionego miodu.


W przypadku mleka migdałowego możesz pominąć dodanie wody.

Na zdrowie!

Autorka:
Monika Kogut
www.monikakogut.pl
https://www.facebook.com/mamaiajurweda

Najnowsze wpisy na blogu: