Sezon dyniowy jeszcze trwa. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie dyni w nieco bardziej egzotycznej kombinacji, to smakuje ona świetnie w połączeniu z mlekiem kokosowym i pomarańczą.
Przepis na domową garam masalę znajdziecie w naszym poście sprzed dwóch tygodni.
Smacznego!
Składniki:
- ok. 500 g dyni Hokkaido lub zwyczajnej
- 1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- liście curry
- 1 czosnek
- 1 czerwona cebula
- 1 średni por
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki sabzi masala lub curry (np. madras curry)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 200-250 ml mleka kokosowego dobrej jakości
- 1 łyżka masła ghee (lub oleju o neutralnym smaku)
- 1/4 łyżeczki mieszanki garam masala + ekstra do posypania na talerzu
- sok z 1 pomarańczy świeżo wyciśnięty
Przygotowanie:
- Dynię pokrój w ok. 3 cm kostkę, cebulę pokrój w półplasterki, pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki, czosnek drobno posiekaj.
- Rozgrzej masło ghee, dorzuć gorczycę i kmin i podsmażaj aż zaczną skwierczeć.
- Dodaj liście curry i krótko podsmaż.
- Dorzuć czosnek i smaż 30 sek.
- Dodaj cebulę, pora i 1/4 łyżeczki soli i duś ok 5 min.
- Dodaj kurkumę i sabzi masala lub curry i krótko przesmaż.
- Dodaj dynię i mieszaj przez 2-3 min, a następnie zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, aż woda odparuje.
- Dodaj mleko kokosowe, zmniejsz ogień i duś, aż dynia będzie miękka.
- Kiedy dynia jest gotowa dopraw solą, sokiem z pomarańczy i mieszanką garam masala.
- Podawaj z ryżem.
Autorka:
Aleksandra Walus
Ajurweda i Joga Aleksandra Walus
Najnowsze komentarze