Sezon dyniowy jeszcze trwa. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie dyni w nieco bardziej egzotycznej kombinacji, to smakuje ona świetnie w połączeniu z mlekiem kokosowym i pomarańczą.

Przepis na domową garam masalę znajdziecie w naszym poście sprzed dwóch tygodni.

Smacznego!

Składniki:

  • ok. 500 g dyni Hokkaido lub zwyczajnej
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • liście curry
  • 1 czosnek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średni por
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sabzi masala lub curry (np. madras curry)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 200-250 ml mleka kokosowego dobrej jakości
  • 1 łyżka masła ghee (lub oleju o neutralnym smaku)
  • 1/4 łyżeczki mieszanki garam masala + ekstra do posypania na talerzu
  • sok z 1 pomarańczy świeżo wyciśnięty

Przygotowanie:

  • Dynię pokrój w ok. 3 cm kostkę, cebulę pokrój w półplasterki, pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki, czosnek drobno posiekaj.
  • Rozgrzej masło ghee, dorzuć gorczycę i kmin i podsmażaj aż zaczną skwierczeć.
  • Dodaj liście curry i krótko podsmaż.
  • Dorzuć czosnek i smaż 30 sek.
  • Dodaj cebulę, pora i 1/4 łyżeczki soli i duś ok 5 min.
  • Dodaj kurkumę i sabzi masala lub curry i krótko przesmaż.
  • Dodaj dynię i mieszaj przez 2-3 min, a następnie zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, aż woda odparuje.
  • Dodaj mleko kokosowe, zmniejsz ogień i duś, aż dynia będzie miękka.
  • Kiedy dynia jest gotowa dopraw solą, sokiem z pomarańczy i mieszanką garam masala.
  • Podawaj z ryżem.

Autorka:
Aleksandra Walus
Ajurweda i Joga Aleksandra Walus

Najnowsze wpisy na blogu: