Chlebki chapati nie zawierają zakwasu ani drożdży, dlatego nadają się do spożywania dla każdej z dosz.

Są bardziej lekkostrawne niż chleb i świetnie nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju curry.

Smacznego!

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka ghee, oleju lub oliwy
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżeczki liści kozieradki lub liści kolendry (świeżych lub suszonych)
  • 1/2 łyżeczki prażonego kminu rzymskiego lub czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Wymieszaj suche składniki w misce.
  • Dodaj olej/ghee i wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne.
  • Odstaw na ok. 30 min.
  • Podziel na 12 części i ulep z nich kulki.
  • Rozwałkuj na placuszki o średnicy małego talerza podsypując mąką.
  • Smaż najlepiej na żeliwnej lub kamiennej patelni na sucho lub z niewielka ilością tłuszczu, dociskając i przewracając w trakcie smażenia.

Smacznego!

Autorka:
Aleksandra Walus
Ajurweda i Joga Aleksandra Walus

Najnowsze wpisy na blogu: