Chlebki chapati nie zawierają zakwasu ani drożdży, dlatego nadają się do spożywania dla każdej z dosz.
Są bardziej lekkostrawne niż chleb i świetnie nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju curry.
Smacznego!
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżka ghee, oleju lub oliwy
- szczypta kurkumy
- 2 łyżeczki liści kozieradki lub liści kolendry (świeżych lub suszonych)
- 1/2 łyżeczki prażonego kminu rzymskiego lub czarnuszki
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Wymieszaj suche składniki w misce.
- Dodaj olej/ghee i wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne.
- Odstaw na ok. 30 min.
- Podziel na 12 części i ulep z nich kulki.
- Rozwałkuj na placuszki o średnicy małego talerza podsypując mąką.
- Smaż najlepiej na żeliwnej lub kamiennej patelni na sucho lub z niewielka ilością tłuszczu, dociskając i przewracając w trakcie smażenia.
Smacznego!
Autorka:
Aleksandra Walus
Ajurweda i Joga Aleksandra Walus
Najnowsze komentarze