Syrop z cebuli, babciny, znany. Na przeziębienia. Zmodyfikowany w stylu ajurwedyjskim. Przyprawy sprawiają, ze staje się TURBO środkiem antywirusowym, antybakteryjnym. To naturalny antybiotyk.
Co potrzebujesz?
- 3 średnie cebule drobno posiekane, dowolna odmiana – działa wykrztuśnie przy nadmiarze śluzu w ciele
- 6 łyżek dowolnego, dobrej jakości miodu
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę: to antybiotyk, odtruwa, odmładza, oczyszcza krew
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku: środek wykrztuśny, wzmacnia, poprawia krążenie
- ¼ łyżeczki sproszkowanego kardamonu: ma właściwości antyśluzow
- ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru: usuwa toksyny z ciała, wzmacnia działanie pozostałych przypraw, to lek uniwersalny
- 3 lub 4 goździki: rozgrzewają, pobudzają płuca i żołądek
- sok z 1 cytryny: ze względu na wit. C, działa bakteriobójczo i usuwa toksyny z ciała
Przygotowanie:
- Wszystko umieść w słoiku.
- Wymieszaj.
- Zostaw w ciepłym pomieszczeniu (np. na parapecie przy grzejniku). Już po 2 godzinach cebula puści sok.
- Popijaj 2 razy dziennie po 3-4 łyżeczki.
Czy smakuje?
Zdziwiłam się, że bardzo mi smakuje. Jako Pitta mam tendencję do jedzenia „paskudne ale zdrowe”. Ale to naprawdę jest smaczne: miód, cytryna, cynamon, czosnek. No, pycha! Jedyny skutek uboczny, to czosnkowy oddech i zapach skóry. Ale z tym można sobie poradzić, żując natkę pietruszki.
A Ty masz swój specyfik na przeziębienia? Podziel się, niech inni skorzystają 🙂
Na zdrowie!
Autorka:
Monika Kogut
www.monikakogut.pl
https://www.facebook.com/mamaiajurweda
Najnowsze komentarze