6 smaków : wszystkie ważne i wszystkie potrzebne.
Każdy z nas ma swój ulubiony, taki za którym najczęściej przepada i bez którego nie wyobraża sobie posiłku. Każdy z nich jest bardzo ważny w naszej diecie, pełni określoną rolę i dostarcza innych, ważnych dla naszego ciała wartości.
Smaki, bo o nich mowa…
Czy Ty też masz „smaka” na któryś z nich bardziej a innych unikasz?
Według Ajurwedy każdy pokarm czy substancja ma przynajmniej jeden z 6 smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki, cierpki i ostry. Aby właściwie nakarmić ciało i umysł pełen posiłek powinien zawierać wszystkie sześć smaków. Nie muszą zawierać się wszystkie w jednym posiłku, ale powinny.
SŁODKI
Słodki – to najczęściej pierwszy smak, który poznajemy w życiu, bo taki smak ma właśnie mleko matki. Ten smak najgłębiej zapada w naszej zmysłowej pamięci. Słodki smak jest ciężki, zimny, lepki i oleisty a słodkie potrawy są często lekko tłuste i łagodne i powodują zmianę w ślinie, dzięki czemu jest bardziej lepka.
Jeśli jesteś aktywna i dobrze trawisz, słodkie smaki działają tonizująco na Twój system. Powinnaś zwiększyć naturalnie słodkie smaki (naturalnie to słowo klucz w tym przypadku). Jeśli jesteś osłabiona na przykład jedz rodzynki, które są bardzo pożywne i słodkie.
KWAŚNY
Kwaśny smak – działa na nas tak , że do razu zaczynamy się ślinić, pierwsze reakcje bowiem zachodzą już na samym języku. Kwaśny smak działa jakby oczyszczająco na jamę ustną, powoduje pocenie się, co znowu przyczynia się do oczyszczania kanałów Twojego ciała. Kwaśny smak składa się głównie z elementów ziemi i ognia – a zatem to ciepły, oleisty i ciężki z natury smak. W ciele kwaśny smak zmniejsza Vatę i podnosi Pittę i Kaphę. W umiarkowanych ilościach może poprawiać trawienie i pobudza apetyt.
Jego nadmiar może skutkować w pojawieniu się wysypek skórnych, osłabieniu mięśni, zapalenia błony śluzowej żołądka i wszelkich zaburzeniom zapalnym związanym z Pittą.
W umiarkowanych ilościach może poprawić trawienie i pobudzić apetyt.
SŁONY
To smak, który potęguje smak wszystkiego, do czego ją dodasz. Sól działa łagodnie uspokajająco i może działać przeczyszczająco. Wykorzystuje się ją w terapiach masażu, w pastach do zębów, kroplach do oczu i wszelkich maściach.
Właściwości soli pochodzą od elementów ognia i wody, które nadają jej właściwości gorące, ciężkie, ostre, lekko oleiste. Ajurweda wysoko nagradza sól kamienną, która jest bogata w minerały, takie jak żelazo i magnez. Zdrowe podejście do diety bez soli zyskuje obecnie dużą uwagę i zainteresowanie, ale Ajurweda twierdzi, że odrobina soli nie tylko poprawi smak innych potraw, ale także korzystnie wpłynie na trawienie. Zwyczajnie i po prostu obchodź się z solą z umiarem.
GORZKI
To jeden z najmniej lubianych smaków, wymienianych przez wielu z nas. Gorzki smak ma jednak wielką wartość terapeutyczną. Doceniają go instynktownie zwierzęta, które szukają gorzkich ziół do jedzenia, gdy są chore – przyjrzyj się swojemu pupilowi, gdy zajada się trawą 😉).
Gorzki to połączenie elementów eteru i powietrza a więc ma cechy suchości, chłodzenia, lekkości. Doskonale pomaga w trawieniu i oczyszczaniu, ma działanie wysuszające, co wpływa na zmniejszenie ilości wydzielanego nadmiernie śluzu. Gorzki smak rozbija tłuszcz, ma również działanie oczyszczające krew, co czyni go bardzo przydatnym i pomocnym jeśli masz posocznicę (zatrucie krwi), problemy skórne wytwarzające ropę lub rany.
Aktywne składniki żywności o smaku gorzkim nazywane są alkaloidami i glikozydami. Oferują korzyści terapeutyczne w leczeniu cukrzycy u dorosłych (w Indiach) rutynowo używają gorzkiego soku z tykwy, aby zrównoważyć poziom cukru we krwi i pomóc w cukrzycy), zaburzeniach trawiennych, dolegliwościach skórnych, gorączkach i żółtaczce.
OSTRY
Ostry smak łączy ogień i powietrze, zwiększając przepływ śliny w ustach, powodując mrowienie na języku i wywołując łzy w oczach. Ten smak sprawia, że nawet najsłodsze jedzenie jest ekscytujące. Niektórzy ludzie jedzą tak ostre potrawy, że spalają one błonę śluzową jelit, a tym samym tworzą ama (toksyny) w ich układach trawiennych.
Jak we wszystkim, umiar jest kluczem. W twoim ciele ostry pokarm działa w celu zmniejszenia Kaphy, jednocześnie wzmacniając Vatę i Pittę. Ostre jedzenie ma działanie suszące i może pomóc w wyeliminowaniu śluzu. Możesz użyć tego smaku, aby złagodzić przeziębienia, astmę, otyłość i cukrzycę.
Bądź jednak bardzo ostrożny, jeśli twoja pitta jest pogorszona lub jesteś w stanie osłabienia. Jest tak, ponieważ mówi się, że nadmierne stosowanie ostrych smaków powoduje zawroty głowy, ból nerwów z powodu stanu zapalnego i osłabienie.
CIERPKI
W cierpkim smaku są połączone elementy powietrza i ziemi, aby dawać efekt wysuszenia, ochłodzenia i lekkości w ciele. Być może najbardziej nieuchwytny ze smaków, cierpki smak jest ściągający. Na przykład świeży granat ma niesamowicie wytrawną suchość – szczególnie jeśli jesz trochę miąższu. W leczeniu ma zastosowanie w ściąganiu rany, jej łączeniu tak by się zasklepiała. Ten smak zatrzymuje również biegunkę i hamuje krwawienie. Nadmiar cierpkiego smaku powoduje sztywność ciała i zaparcia. Cierpki smak łagodzi Pittę i Kaphę i podnosi Vatę.
A jaki jest Twój ulubiony smak?
Masz pytania, chciałabyś wiedzieć więcej, coś Cię głębiej zainteresowało? Pisz śmiało, chętnie coś dodam, uzupełnię, rozwinę czy sprostuję. Jeśli uważasz, że warto się tym podzielić, udostępnij :).
Autorka:
Justyna Wojciechowska
Ajurweda – Strefa Harmonii Just be
Najnowsze komentarze