Moc zielonych roślin…kilka smacznych koktajlowych przepisów – Justyna Wojciechowska

ZIELONE WARZYWA – BOGATE ŹRÓDŁO WITAMIN I MIKROELEMENTÓW… czy korzystasz z ich niezwykłych właściwości?

Czasami zadaję sobie pytanie, czy zawsze z zielonym było nam (ludziom) po drodze i do smaku?. I jak daleko sięga moja pamięć, to przypominają mi się migawki z dzieciństwa, kiedy przygryzałam źdźbła trawy sprawdzając, co jest w nich tak smacznego, że tak chętnie i w skupieniu zajada się nią krowa i dlaczego pies od czasu do czasu ją naśladuje. 🙂

Pojęcia stosowane w ziołolecznictwie – Monika Ptak-Korbacz

Fitoterapia to rodzaj leczenia, w którym znajdują zastosowanie surowce oraz przetwory roślinne. Zarówno skład jak i właściwości lecznicze danej części rośliny zależą od bardzo wielu czynników, min. od warunków glebowych, klimatu, nawożenia, właściwej pory zbioru, potem sposobu jej obróbki, przechowywania itd.

W gąszczu substancji leczniczych uznawanych przez ziołolecznictwo łatwo jest się pogubić. Koszyczek rumianku czy kwiaty rumianku? Owoc kminku czy nasiona kminku?

Zioła – jak z nich korzystać… Monika Ptak-Korbacz

ZIOŁA – OCZYSZCZAJ SIĘ Z GŁOWĄ

Wiosna to tradycyjnie czas różnego rodzaju kuracji oczyszczających. Jest to naturalny odruch dla każdego organizmu zmęczonego ciężkim i wysoce energetycznym jedzeniem serwowanym zimą. Post spotykany jest właściwie w każdej kulturze, a w tradycji chrześcijańskiej ma szczególnie symboliczny wymiar przygotowywania się na radosne Święto Wielkiej Nocy.  Post jest zatem takim momentem w roku, kiedy podejmujemy wysiłki ciała i duszy zmierzające w celu samoregeneracji i/lub samouzdrawiania

Pory roku a zioła – Monika Ptak-Korbacz

ENERGETYKA ZIÓŁ W CZASIE ROKU

Wszyscy zdają sobie sprawę z potężnej mocy ziół. Swoje dobroczynne właściwości zioła zawdzięczają zawartym w nich substancjom leczniczym – ziołolecznictwo jest chyba najstarszą formą leczenia i pobudzania do czynności autoregulacyjnych organizmu.

Odpowiednio dobrane zioła mogą wywołać bardzo skuteczny efekt terapeutyczny, ale muszą być zażywane pod okiem specjalisty, gdyż podobnie jak w innych terapiach, należy się obchodzić ostrożnie  z czymś co na pozór wydaje się bardzo proste a w rzeczywistości jest złożone i skomplikowane.

Przebudzenie natury – drzewa i ich energia – Justyna Wojciechowska

Są płucami ziemi, jej piękną i ważną częścią. Mają magiczną moc i niezwykłą energię, Kiedy budzą się do życia darzą nas hojnością dzieląc się jego owocami. Dzięki nim żyjemy. Są dla nas i z nami.

Drzewa komunikują się ze sobą, tworzą społeczność, rodzinę. Bawią się ze sobą, kłócą,troszczą. I kiedy jedno z nich choruje otaczają je miłością i opieką.

Medytacja – błogostan ciała, serca i umysłu – Justyna Wojciechowska

Wyobraź sobie szkołę, przedszkole, miejsce pracy, w którym jest przestrzeń na spokój, ciszę, odpoczynek, relaks …. Jakich ludzi, jakie dzieci w nich widzisz? Jak wyglądają? Jak się zachowują? Jak się czują?

Kiedy zamykam oczy i o tym myślę robi się błogo. Świat nabiera wartości a życie staje się autentycznie dobre i świadome.  Uspokaja i łagodzi. Można ten stan nazwać medytacją, modlitwą, spotkaniem ze Stwórcą, spotkaniem ze sobą…. – jakkolwiek to nazwiesz zawsze będzie brzmiało dobrze i o to właśnie w tym chodzi.

Zapowiedź CUDownej Majówki -3 dniowych warsztatów Ajurwedy nad morzem. – Vita Daneluk, Justyna Wojciechowska

Spraw sobie CUDowną Majówkę – warsztaty rozwojowe dla kobiet w nadmorskim klimacie w http://krasnemorze.pl/galeria-zdjec/ , z ajurwedą, jogą, medytacją i relaksującym masażem ajurwedyjskim …

Wiesz, że jesteś Cudem? – Niezwykłą i niepowtarzalną, piękną i wyjątkową. Jeżeli to wiesz – wspaniale, jeśli masz wątpliwości – postaramy się, byś tak właśnie się poczuła, byś tak właśnie myślała. Odpoczniesz, zrelaksujesz się, nabierzesz dystansu.

Życzenia Wielkanocne

Post od wieków towarzyszył człowiekowi niemalże w każdej kulturze i religii. Stanowił bardzo ważną rolę w praktykach religijnych i duchowych, a jego nadrzędnym celem było nie tyle oczyszczenie ciała, co raczej „serca” i duszy.