Patronat / Rekomendacje

Czym jest Ajurweda?

Medycyna ajurwedyjska (w skrócie „Ajurweda”) jest jednym z najstarszych na świecie holistycznych systemów leczenia i promocji zdrowia wywodzącym się z Indii. Filozofia Ajurwedy zawiera elementy zaczerpnięte z sześciu klasycznych hinduskich systemów filozoficznych, a także elementy ateistyczne i tantryczne, które nadały jej elastyczność i sprawiły, że w przeszłości możliwe było jej włączanie w kulturę mieszkańców Tybetu, Chin, Grecji i krajów arabskich. Dzięki temu mogła rozpowszechniać się na całym ówczesnym świecie jako „Matka Medycyny”. Literalnie termin Ajurweda oznacza „wiedzę o życiu” i obejmuje wszystkie dziedziny, które składają się na egzystencję człowieka. Ajurweda opiera się na przekonaniu, że zdrowie i dobre samopoczucie zależą od delikatnej równowagi między umysłem, ciałem i duchem, a jej głównym celem jest profilaktyka. Cechą charakterystyczną tej nauki jest podejście humoralne: każdy z organizmów żywych złożony jest z odpowiedniej dla siebie i unikatowej kombinacji trzech energii: wata, pitta, kapha. Kombinacja ta tworzy jedyną w swoim rodzaju jednostkę, która podlega indywidualnym zaleceniom mającym na celu utrzymanie sprawności, kondycji i dobrego stanu zdrowia przez całe życie.

ajurweda w polsce

Mimo ogromnych postępów nowoczesnej medycyny, brak nadal skutecznych metod zwalczania niektórych dolegliwości. Dotyczy to zwłaszcza chorób związanych z przemianą materii oraz chorób psychosomatycznych (dotyczących umysłu i ciała). Ajurweda dysponuje wypróbowanymi przez tysiąclecia koncepcjami leczenia, które okazały się skuteczne, dlatego może być stosowana ze znakomitymi rezultatami również w obecnych czasach. W związku z tym, że nauka ta traktuje zdrowie i chorobę w sposób holistyczny, z uwzględnieniem specyficznych cech osobowościowych i sytuacji społeczno-kulturowej każdego człowieka, może być stosowana wszędzie i w dowolnym czasie. Terapia Ajurwedą obejmuje ćwiczenia duchowe i fizyczne, korekty sposobów myślenia, regulację stanów emocji, oczyszczanie, odpoczynek, uregulowanie stosunków z otoczeniem, użycie ziół, dobór kolorów, kamieni i metali oraz przede wszystkim dietę dopasowaną do konkretnego organizmu.